Autor: Prof.înv.primar Bar Mirela
Prof. C.N.”Mihai Eminescu”Oradea
MOTTO: Rudolf Steiner“Orice educație este autoeducație, iar noi, ca dascăli și educatori, creăm de fapt doar contextul în care copilul se autoeducă. Trebuie să realizăm contextul optim, pentru că, prin noi, copilul să se educe singur, asa cum trebuie să se educe el prin propriul său destin lăuntric.”
I Fundamentare teoretică
Apărut la începutul secolului al XX-lea, proiectul este o metodă activ-participativă, este un produs al imaginației și activităților elevilor, presupunând transferul de cunoștințe, deprinderi și capacități, facilitând abordările interdisciplinare și consolidarea abilităților sociale ale elevului.
Proiectul este tipul de evaluare ce îi motivează puternic pe elevi și care implică muncă în echipă, lucrul individual si implicarea atât a familiei cât și a comunității.
Situarea elevului în centrul organizării procesului de predare-învățare-evaluare a constituit o schimbare fundamentală ce a atras după sine necesitatea găsirii acelor soluții, care să stimuleze în permanență performanța elevului. O astfel de soluție este învățarea bazată pe proiect – o activitate complexă de învățare, benefică și ca instrument de evaluare, atât formativă, cât și sumativă. Proiectul este o activitate individuală și/sau de grup care încurajează cooperarea și dezvoltă competențele de lucru în echipă. Un avantaj important al proiectului constă în faptul că acesta oferă elevilor posibilitatea de a lucra într-un ritm propriu, de a-și folosi mai bine stilul adoptat de învățare, precum și posibilitatea de a învăța de la colegi. Prin tratarea diferențiată copilul cucerește pas cu pas cunoștințele, ajunge la înțelegerea fenomenelor, își însușește deprinderi, i se oferă o mai largă autonomie în modul cum se comportă și își sporește încrederea în forțele proprii, i se oferă libertate și inițiativă, se obișnuiește cu responsabilități, i se dezvoltă procese psihice și aptitudinale.
Proiectele pe care le-am inițiat împreună cu elevii noștrii au implicat activități de educarea limbajului, matematică și explorarea mediului, dezvoltare personală, abilități plastice, muzică și mișcare în care elevii și-au exprimat originalitatea și creativitatea.
În proiectul European E-twining denumit “Cum vorbesc animalele”, realizat pe platforma educațională European School Education Platform, elevii au avut ocazia de a cunoaște tradiția altei țări, de a colabora și interacționa cu copii străini, chiar dacă erau la distanță și era în perioada de restricții, realizând mai multe activități în comun utilizând diverse metode de evaluare, care au condus la eficientizarea actului didactic.
II Parte practică
Activitățile proiectului internațional s-au introdus pe platforma e-Twinning.net, denumirea acestuia fiind ” Cum vorbesc animalele “cu participarea clasei pregătitoare din România, de la C.N.Mihai Eminescu coordonat de Bar Mirela și Corodeanu Lavinia și clasa a II-a cât și o grupă de grădiniță de la Școala P.Mascagni di Prato, Italia, coordonat de Lile Laura și Simona Giachetti.Acesta s- a desfășurat pe o perioadă de șase luni
Descrierea activităților din cadrul proiectului european
1.Prima conferință pe zoom și prezentarea copiilor în limba fiecărei țări, italiană și română, atât scris pe hârtie cât și oral, sub îndrumarea cadrelor didactice
La începutul proiectului elevii au fost emoționați, au avut nevoie de îndrumare și sprijin din partea cadrelor didactice în a se exprima, a ieși în fața tuturor pentru prezentare cât și a urmări pe proiector desfășurarea activității în mediul on-line.
2.S-a făcut schimb de felicitări și cadouri de sărbătoarea Paștelui între cele trei clase implicate în proiect, două de la ciclul primar și una de la grădiniță.
Elevii implicați au împărtășit din tradițiile țării lor în întâlnirea on-line pe zoom și s-au bucurat de cadourile pregătite reciproc, respectiv felicitări de Paște, pe care le-au citit cu interes.
3. Cadrele didactice ghidează activitățile de cercetare individuală și de grup, activitatea în on-line, jocuri interactive, citirea cărților din bibliotecă, despre caracteristicile fizice, comportamentale, mediul de viață, căutând informații utile pentru fiecare animal ales individual.
3.1Se caută desene cu animalele domestice descoperite de elevi pe calculator și se colorează, decupează și se ansamblează pe un bețisor de înghețată pentru a fi montate pe machetă.
3.2Unii părinți își oferă ajutorul în realizarea machetei care reprezintă mediul de viață a animalelor domestice din materiale reciclabile.
3.3.Elevii descoperă informații despre animalele domestice din filme educative, din cărți și reviste din biblioteca clasei, din jocuri interactive pe wordwall, din jocul de rol din povești de la centrul de citire.
- Fiecare elev își confecționează unul sau mai multe animale despre care împărtășește colegilor informațiile descoperite și pe care îl montează la final pe machetă/elevii italieni au facut o colecție de animale din plastic.
- Am inițiat Jocul “Găsește-i locul potrivit!”și utilizând metoda explozia stelară au pus întrebări despre fiecare animal și au compus probleme matematice
- Clasa din Italia a realizat un joc cu animale în stilul “Nu te supăra frate!”cu imitarea onomatopeelor
4.”Carnavalul animalelor” a avut loc în direct în mediul on –line participând cele două clase , fiecare copil și-a prezentat masca pe care a confecționat-o și copii au spus în cele două limbi ce sunete scot acestea.A fost foarte distractiv să observăm că același animal scoate sunete diferite în funcție de țara de origine.Copiii au învățat cu interes cântecul” Ferma animalelor” și l-au cântat pe rând în cele două limbi, italiană și română.Acestea au fost postate ca video atât pe youtube cât și pe platforma e-Twinning.
5.Noi am făcut o vizită la o fermă cu animale domestice din apropierea orașului cu scopul de a apropia elevii de lumea animalelor și a descoperi cât mai multe aspecte legate de importanța acestora.Am observat la elevi un comportament empatic și afectiv față de animale.Aici copiii au avut o experiență unică, au călărit pe cai terapeutici, folosiți în terapia pentru copii cu autism și au depășit limita unor frici avute față de cai.
Elevii italieni au făcut și ei o vizită la o fermă de vaci , unde au descoperit procesul prin care se obține laptele și produsele din lapte.
III Concluzii
Folosirea tehnologiilor și metodelor inovative de predare la clasă, ajută elevii să se angajeze în învățare prin joc, creează un mediu de învățare activ, face conținutul predat mult mai interesant și învățarea distractivă.
Prin implicarea părinților în proiect s-a constatat o colaborare mai bună între școală și familie, o susținere atât din punct de vedere material cât și fizic, o relaționare mai bună între părinți . Comunicarea reprezintă cheia care ne ajută să ne înţelegem unii cu alţii, ne sprijinim reciproc în activitățile desfășurate în procesul educativ și să depășim obstacole.La finalul proiectului părinții au primit parola de invitație și au putut vedea întregul proiect.
La elevi s-a observat creșterea stimei de sine, a motivației intrinseci de a învăța și de a descoperi și împărtăși lucruri noi. Fară o motivaţie puternică interioară, ȋnvăţarea este superficială şi este abandonată imediat ce se pierde controlul coercitiv asupra copilului.Ca forţă propulsoare a energiei şi efortului, motivaţia este, alături de aptitudini, cea mai importantă variabilă a succesului şcolar.De asemenea, dacă la începutul proiectului erau rezervați și aveau nevoie de suport moral din partea învățătoarei la final elevii din ambele țări au devenit comunicativi,dornici să împărtășească cât mai multe lucruri din activitățile lor și au dorit continuarea legăturii cu un alt proiect.
Motivaţia şi satisfacţia în muncă a cadrelor didactice reprezintă un punct important pentru că s-a constatat că reuşita educaţională a elevilor depinde, într-o foarte mare măsură, de tipul de motivaţie al cadrelor didactice, gradul de satisfacţie profesională.Aceasta a constat în recunoașterea meritului învățătoarelor care au realizat și coordonat proiectul, prin obținerea certificatului de calitate de către partea italiană și certificarea școlii ca Școală inovativă e-Twinning.
Pagina proiectului pe platformă
Emisiune televizată în Italia cu acest proiect
IV Bibliografie
- Cerghit I. Metode de învățământ. Iași, Tipogr. „Polirom”, 2006;
- Metodele interactive – necesitatea educației moderne. Disponibil la: http://ro.netlog.com/ficgo/blog/blogid=290023 (citat 11.05.2017).